Menu

Korvatulehdusten hoito

Korvatulehdus on välikorvan tulehdus tai turvotus, jonka aiheuttavat yleensä virukset tai bakteerit. Korvatulehdukset ovat yleisiä alle kaksivuotiailla lapsilla, ja ne voivat aiheuttaa kipua, kuulon heikkenemistä ja muita komplikaatioita. Niihin sairastuu noin 80 lasta sadasta ennen toista syntymäpäiväänsä.

Korvatulehduksen luonne

Puhjennut tärykalvo voi johtaa nesteen kertymisen, jota kutsutaan paiseeksi, tärykalvon taakse. Tämän tilan hoitoon kuuluu antibiootteja, kipulääkkeitä ja leikkaus.

Useimmat korvatulehdukset syntyvät, kun bakteerit tai virukset tulehduttavat keski- ja ulkokorvan erottavan korvakäytävän ohuen kudos kerroksen. Korvatulehdukset johtuvat yleensä bakteereista tai viruksista, mutta ne voivat johtua myös ärsyttävistä aineista, kuten hiustuotteista, korvatulpista, joistakin adenoid lääkkeistä, pumpuli puikoista tai jopa korvaan joutuvasta vedestä.

Korvatulehduksen komplikaatio

Akuutti välikorvatulehdus on välikorvan akuutti tulehdus tai infektio, joka yleensä vaikuttaa tärykalvoon. Vastaanotettaessa tärykalvo on usein punoittava, pullistunut ja jäykkä. Klassinen kuvaus akuutista välikorvatulehduksesta on kohtalainen tai voimakas kipu, johon liittyy tärykalvon eryteema tai turvotus ilman merkkejä paikallisesta infektiosta.

Korvatulehduksen hoito riippuu sen taustalla olevasta syystä. Yleisin hoito on antibiootit. Muita hoitomuotoja ovat kipulääkkeet ja leikkaus, jolla poistetaan mätä tärykalvon takana olevasta paiseesta. Hoitoon kuuluvat antibiootit, kipulääkkeet ja leikkaus.

Kipulääkkeet voivat lievittää epämukavuutta, ja niitä on yleensä saatavilla käsikauppalääkkeitä paikallisista apteekeista. Jos et tiedä, mitä lääkettä käyttäisit, kysy apteekista tai lääkäriltäsi, mikä lääke lievittää parhaiten korvakipua. Kannattaa jopa pitää pieni varasto käsillä, jotta voit antaa lapsellesi annoksen heti, kun hän osoittaa merkkejä vaivoista. Lastenlääkäri voi myös suositella parasta annostusta lapsesi ikään ja painoon nähden.

Muistilista vanhemmille

Lämpö voi olla hyvin rauhoittava mihin tahansa vaivaan. Lämpimän liinan laittaminen lapsesi korvaan tai lämmin kylpy voi auttaa häntä voimaan paremmin. Lämpötyynyt ja kuumavesipullot voivat myös lievittää kipua.

Laita lapsen huoneeseen ilmankostutin pitämään ilma kosteana. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos lapsellasi on korvatulehduksen lisäksi flunssa tai muu hengitystiesairaus. Kostea ilma auttaa lievittämään epämukavuutta, sillä sen avulla on helpompi hengittää nenän kautta, mikä puolestaan lievittää korvien painetta ja vähentää kipua. Jos sinulla ei ole rahaa ilmankostuttimeen, voit aina osallistua peleihin, joissa jaetaan tuottoisia palkintoja ja bonuksia. Jos olet onnekas, voit voittaa rahaa ilmankostuttimeen sekä koko lääkärintarkastuksen lapsellesi.

Useimmat vanhemmat ovat tietysti kuulleet valkosipulin käytöstä korvatulehduksen aiheuttaman kivun lievittämiseen! Valkosipuli sisältää vahaa, jonka on osoitettu torjuvan infektioita (myös korvatulehduksia) ja parantavan haavoja.

Kuten useimpien kipujen kohdalla, lapsesi kokema kipu saattaa lisääntyä liikkeen myötä. Yritä olla liikuttamatta häntä mahdollisimman pitkään 15 minuutin ajan valkosipulinkynsien asettamisen jälkeen, jotta ne ehtivät vaikuttaa.

Toista tämä prosessi tarvittaessa 2-3 tunnin välein. Tärkeintä on, ettei sitä tehdä liian usein, jotta korvat eivät ärsyyntyisi.

Korvatulehdukset diagnosoi yleensä lääkäri korvakäytävän ja tärykalvon tutkimisen jälkeen.