Menu

Kansanlääkintää korvasärkyyn

Matti Hakon toimittama Kansanomainen lääkintätietous antaa entisaikojen vinkkejä korvakivun hoitoon. Nykyihmisen luottamusta koettelee keino, jossa kipeään korvaan puhalletaan saunassa vihkisormuksen läpi tai korvaan katsotaan sellaisen vihkisormuksen läpi, jolla on kolme pariskuntaa vihitty.

Kuin suoraan television Fear Factorista ovat sortavalaisten elävän lutikan nielaiseminen veden mukana ja kokemäkeläisten kukon tai kanan lämpimän ulostuksen laittaminen korvaan. Parkanolaiset luottivat tässä asiassa hevoseen: hevosen lannasta puristettiin vettä, ja sillä voideltiin kipeää korvaa. Tärkeätä oli, että eläimet olivat samaa sukupuolta kuin potilaatkin.

Itselle helpompi olisi kokeilla voisulan kaatamista korvaan kuten Saarijärvellä tehtiin tai savonlinnalaisten lämpimän sipulimaidon tai kuuman höyryn laittamista kipeään korvaan. Saarijärvisillä oli myös vaihtoehtona oman virtsan ja suolojen sekoitus. Tämä lääkitys lienee varattu sitkeämmälle taudille. Kuusamossa uskottiin korvien parantuvan, kun korva puhalletaan täyteen tupakansavua, ja sitten tukitaan mustilla lampaanvilloilla. Aikojen kuluessa kansa on kaatanut kipeisiin korviinsa myös rintamaitoa, saippuavaahtoa, viinaa ja jäniksen virtsaa.