Otometri

Takaisin Mittauskeskus-sivulle

Ohjeita

1. Vinkkejä Otometrin käyttöön
2. Otometrin käyttöönotto
3. Mittauksen kulku
4. Tulokset
5. Ongelmatilanteet
6. Usein kysytyt kysymykset
7. Tekniset tiedot
8. Tietoa korvatulehduksesta

1. Vinkkejä Otometrin käyttöön

Mittaus

Suosittelemme aloittamaan mittaustekniikkaan tutustumisen terveen, virkeän lapsen kans­sa. Parhaiten mittaus onnistuu, kun lapsi seisoo mittaajan edessä tai pienempi lapsi istuu toisen henkilön sylissä. Suorita mittaus terveen lapsen korvista nähdäksesi lapsen korvien normaalitason. Korvatulehduksen aikaisia tuloksia voidaan verrata terveen korvan tuloksiin. Mittausteknii­kan oppii harjoittelemalla. Aluksi kuvaajan arvot voivat vaihdella toisiinsa nähden jonkin verran. Aseta mittakärki tiiviisti korvan suulle korvakäytävän suuntaisesti, älä työnnä korvakäytä­vään. Nappia pidetään pohjassa hetken aikaa, ja napin vapauttamisen jälkeen mittaussignaali lähetetään korvaan. Voit painaa napin pohjaan ennen mittalaitteen asettamista korvansuulle ja vapauttaa napin sitten. Pidä mittalaite korvan suulla napin vapauttamisen jälkeen hetken ajan. Voit mitata omat korvasi, jolloin huomaat mittauksen toimintatavan. Mikäli korvaa ei saada mitattua, korvalehteä voi kevyesti vetää yläviistoon korvakäytävän oi­kaisemiseksi.

Teknisiä vinkkejä

Mittausohjelma toimii parhaiten Crome -selaimella. Sen lisäksi tuetaan Microsoft Explorer 9 -versiota tai uudempia, Mozilla Firefox -selainta, Safaria ja Operaa. Vanhemmissa selaimissa graafiset ominaisuudet saattavat muuttua tai kadota kokonaan. Jokainen selain pyytää lupaa Java recorderin käynnistämiseen. Salli ohjelman käynnistys ja jos hyväksyt ehdotuksen: salli aina tämäntyyppisten tiedostojen käynnistys, ohjelma käynnistyy seuraavilla kerroilla ilman erillistä kysymystä.

Takaisin ylös

2. Otometrin käyttöönotto

Otometrin mittauskeskuksen käyttäjäksi rekisteröidytään ja mittalaite aktivoidaan käyttöön internetsivustomme Mittauskeskus -osiossa. Näkymän vasemmassa laidassa on kirjautumisikkuna. Rekisteröidy -linkistä siirrytään mittalaitteen aktivointiin ja käyttäjätunnusten luomiseen.

KUVA

Oma käyttäjätunnus ja salasana luodaan rekisteröitymisvaiheessa. Lomakkeelle kirjoitetaan kaikki tarpeelliset tiedot käyttäjätilin luomiseksi. Mittalaitteen 6 -numeroinen sarjanumero ja lisenssikoodi kirjoitetaan niille varattuihin kohtiin. Tiedot löydät tuotepaketin sisäkannen oikeasta yläkulmasta.

KUVA

Tiedot hyväksytään painamalla Rekisteröidy -nappia. Ohjelma palaa etusivulle ja ruu­dulle tulee ilmoitus tilin luonnista. Viestissä neuvotaan käyttäjätilin aktivoiminen.

KUVA

Käyttäjätilin aktivointi tapahtuu avaamalla Otometrin lähettämä sähköpostiviesti ja klikkaamalla siellä olevaa aktivointilinkkiä.

KUVA

Aktivoinnilla varmistetaan sähköpostiosoitteesi oikeellisuus.

KUVA

Käyttäjätilin aktivoinnin jälkeen ruudulle tulee ilmoitus aktivoinnin onnistumisesta. Nyt Otometri on valmis mittauksiin.

KUVA

Takaisin ylös

3. Mittauksen kulku

Mittauskeskukseen kirjaudutaan sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tiedot syötetään Mittauskeskus -sivun vasemmassa laidassa oleviin ruutuihin.

KUVA

Sisäänkirjautumisen jälkeen avautuvalla sivulla pääsee tekemään mittauksia. Vasemmalla olevasta valikosta pääsee tutustumaan ohjeisiin tai käyttäjätilin tietoihin. Mittausohjelma opastaa ruudulla mittauksen tekemisen. Seuraamalla ohjeita varmistetaan mittauksen sujuminen ja tulosten luotettavuus.

KUVA

Aseta mittakärki ja korkki paikoilleen tiiviisti. Nyt laitteesi on valmis mittaukseen. Paina Tee mittaus -painiketta, jolloin mittausohjelma käynnistyy.

KUVA

Jokainen selain pyytää lupaa Java Recorderin käynnistämiseen. Salli käynnistys, koska ohjelma ei muuten toimi. Ensimmäisellä kerralla voi antaa luvan kaikkien Java recorderin -tyyppisten tiedostojen avaamiseen, jolloin lupaa ei kysytä myöhemmin uudelleen. Laite kalibroituu automaattisesti ennen ensimmäistä mittausta, joten mittakärjen ja korkin on tärkeää olla paikoillaan ennen ohjelman käynnistämistä.

KUVA

Laite kalibroidaan aina kirjautumisen jälkeen ennen mittauksia. Kun kalibrointi on valmis, ruudulle avautuu mittausikkuna. Alalaidasta pääsee valitsemaan mitattavan korvan. Vasen korva on valmiiksi valittuna, joten valintaa ei välttämättä tarvitse tehdä. Vihreä palkki ohjaa mittauksen tekemistä.

KUVA

Kun vasen/oikea korva on mitattu onnistuneesti, korvaikoni muuttuu vihreäksi ja ohje kehottaa jatkamaan mittauksia tai siirtymään tallennusvaiheeseen. Oikea korva on valmiiksi aktivoituna, joten mittauksen voi tehdä suoraan ilman korvan valintaa.

KUVA

Kun molemmat korvat on mitattu onnistuneesti, ikonit ovat vihreänä. Mittauksia voi jatkaa valitsemalla korvan uudelleen tai voi siirtyä tallennukseen. Jos korva on punaisena, sitä ei ole mitattu onnistuneesti.

KUVA

Tallennusvaiheessa ensimmäisellä kerralla on vain Uusi henkilö -vaihtoehto ruudulla. Sitä painamalla aukeaa ruutu, johon kirjoitetaan mitatun henkilön nimi ja hyväksytään painamalla OK. Painamalla Tulokset -nappia näkee mittauksen tulokset henkilön kuvaajassa keskussivulla.

KUVA

Ensimmäisen mittauksen jälkeen näkyy vain yksi sininen ja yksi vihreä pallo tai vain jompi kumpi pallo kuvaajassa. Kun samalle henkilölle tehdään uusi mittaus, kuvaajaan piirtyy viiva mittausten välille. Mittauksen lisätietoja voi päivittää ruudun alalaidassa olevaan lisätiedot -laatikkoon. Kuvaajasta voi poistaa yhden mittauksen tai keskussivulta voi poistaa henkilön kaikki tiedot. Kun keskussivulta käynnistetään mittaus, tallennusvaiheessa ehdotetaan kyseistä henkilöä mitatuksi. Tallennusvaiheessa voidaan luoda uusi henkilö tai valita listasta oikea henkilö.

KUVA

Takaisin ylös

4. Tulokset

Tulokset tallentuvat aina jonkun henkilön keskussivulle. Keskussivulla kuvaajasta näkee korvien tilan kehittymisen. Kuvaaja on jaettu kolmeen alueeseen. Siirrettäessä hiiren osoitin alueen päälle avautuu ohjeikkuna, jossa on ohjeita tulosten tulkitsemiseen.

Vihreä alue 1:
Tärykalvo on normaali.

Keltainen alue 2:
Tärykalvon toiminta on lievästi heikentynyt. Jos lapsella ei ole mitään sairauteen viittaavia oireita, tilannetta on hyvä tarkkailla päivittäin mittaamalla. Mikäli lapsen yleisvointi on heikko, hän kärsii voimakkaista sairauden oireista tai on erittäin kivulias, ottakaa yhteyttä lääkäriin.

Punainen alue 3:
Tärykalvon toiminta on huomattavasti heikentynyt. Lapsi saattaa olla kivulias tai hänellä on selkeästi flunssan oireita. Lapsen tilaa voi helpottaa sopivalla kipulääkkeellä. Korvien tilannetta kannattaa tarkkailla mittaamalla muutaman tunnin välein. Korvatulehdus voi syntyä nopeastikin tuntien kuluessa. Pahin kipu yleensä hellittää tuntien tai päivän aikana. Tärykalvon liikkuvuus alkaa parantua yleensä muutaman päivän sisällä. Mikäli lapsen yleisvointi on hyvä, korvien tilannetta voi tarkkailla kipulääkityksen kanssa muutaman päivän ajan kotona. Jos tilanne ei parane tai lapsen vointi heikkenee, ottakaa yhteyttä lääkäriin.

Takaisin ylös

5. Ongelmatilanteet

Rekisteröityminen ja kirjautuminen

Jos käyttäjätilin aktivointia ei ole sähköpostiviestin kautta tehty, ruudulle tulee kirjautumisvaiheessa alla oleva virheilmoitus.

KUVA

Tällöin on hyvä varmistaa, että aktivointi on tehty sähköpostiviestin kautta. Joskus aktivointi voi kestää jopa muutamia päiviä tietoliikenne- tai muista ongelmista johtuen. Jos ongelma ei korjaannu ohjeiden mukaisesti, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Kalibrointivirhe

Laite kalibroidaan automaattisesti mittauksen käynnistyksen jälkeen. Jos mittakärki tai korkki puuttuu, tai ympärillä on liikaa meteliä, tulee virheilmoitus: KALIBROINTIVIRHE. Ohjelma yrittää kalibroida laitetta jonkin aikaa. Voit tarkistaa mittakärjen ja korkin asennon kalibroinnin aikana.

KUVA

Jos kalibrointi ei onnistu lukuisista yrityksistä huolimatta, ruudulle tulee ilmoitus: Kalibrointi ei onnistu. Ilmoituksessa on sekä ohjeita että mahdollisia syitä epäonnistuneelle kalibroinnille. Jos ongelma ei korjaannu ohjeiden mukaisesti, ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Mittalaitetta ei löydy

Tietokone ei tunnista mittalaitetta. Se ei ole kunnolla tietokoneen USB -portissa kiinni. Varmista, että USB -liitin on kunnolla paikoillaan ja paina Valmis -nappia.

KUVA

Laite on käytössä

KUVA

Joskus tapahtumaketju; mittauksen lopettaminen punaisesta rastista ja nopeasti perään aloitettu uusi mittaus, estää edellisen (keskeytetyn) mittauksen lopettamisen. Tällöin ohjelma ilmoittaa laitteen olevan jo käytössä. Tilanne korjautuu ruudulla olevien ohjeiden mukaan käyttämällä mittalaite irti USB -portista (pidetään pois USB -portista muutaman sekunnin ajan) ja painamalla Valmis -painiketta.

Mittausvirhe

KUVA

Aina mittaus ei onnistu. Siihen on monia syitä. Jos mittalaite on irti korvan suulta tai se on liian syvällä korvassa, mittaus ei onnistu. Joskus voi taustameteliä olla liian paljon, jolloin mittalaite ei kuule takaisin tulevaa äänisignaalia tarpeeksi hyvin. Ohjelma kehottaa mittaamaan korvan uudelleen. Halutessaan voi jättää korvan mittaamatta, jos se ei onnistu. Jos yksi korva on mitattu onnistuneesti, voidaan siirtyä tallennusvaiheeseen. Mikäli kumpaakaa korvaa ei saada mitattua, ohjelma täytyy lopettaa ohjelmaruudun oikean yläkulman punaisesta rastista. Jos lapsi on mittaushetkellä levoton tai itkuinen, tilanne kannattaa rauhoittaa ennen mittausten jatkamista.

Mittalaitteen ääniasetukset mykistyneenä

Alapalkissa kaiuttimen päällä näkyy pieni punainen ikoni, jos ääniasetukset on mykistetty.

KUVA

Joskus harvoin mittauksen aikana saattaa mittalaitteen ääniasetukset vaimentua itsestään. Jos mittaus ei yllättäen enää onnistu ja mittalaitteesta ei kuulu ääniä, tarkista ruudun oikeassa alalaidassa olevan kaiutinikonin tila. Jos siinä on mykistys -symboli, avaa kaiutinasetukset painamalla hiiren vasenta nappia kaiuttimen päällä. Mykistyksen saa pois painamalla kaiutinikonia aukeavalla ruudulla. Voit jatkaa mittauksia, kun kaiuttimen päällä ei näy enää mykistys -symbolia.

Takaisin ylös

7. Tekniset tiedot

 • Pituus: 170mm
 • Leveys: 26mm
 • Paino: 50g
 • Liitännät: USB-kaapeli
 • Tuoteluokitus: Terveydenhuollon laite/tarvike, luokka IIa
 • Toimintalämpötila: 0ºC - +40 ºC
 • Takuu: Yksi vuosi
 • Laitteistovaatimus: Tavallinen Internet- yhteydellä varustettu tietokone.
 • Käyttöjärjestelmä: Windows (XP tai uudempi) tai Mac OS X(Leopard 10.5 tai uudempi) tai Linux.
 • Selaintuki: Microsoft Explorer, Mozilla Firefox,Chrome,Safari,Opera
 • Käyttötapa: Otometrin mittauskeskuksen kautta otometri.fi
 • Takaisin ylös

Otometri Facebookissa

Yhteystiedot/Contacts

Otometri Oy
Ollilantie 4
90440 Kempele
Y-tunnus 2314173-8
asiakaspalvelu(at)otometri.fi
Puhelin: 045-3289100

 

Otometri in English

Design: R-Studio