Otometri

Kuvia

Mikä on välikorvatulehdus? Miten se syntyy?

Korvatulehdus eli välikorvatulehdus (Otitis media acuta eli otiitti) on lähinnä pienten lasten sairaus. Useimmin korvatulehduksia sairastavat 1–3-vuotiaat ja yli 90 % tulehduksista on alle 5-vuotiailla. Korvatulehdus ja flunssa ovat tavallisimmat syyt pienten lasten lääkärikäynteihin. Arvion mukaan Suomessa todetaan joka vuosi noin puoli miljoonaa äkillistä välikorvatulehdusta. Välikorvatulehdus voi parantua itsekseenkin, mutta usein määrätään luotettavan tutkimuksen perusteella myös antibioottikuuri. Tärkeintä hoidon aloituksessa on korvakivun tehokas hoito.

Välikorvatulehduksessa tärykalvossa on selvät tulehduksen merkit, ja välikorvassa on nestettä. Tärykalvo ei useinkaan liiku normaalisti välikorvan ollessa tulehtuneena.

Yleensä välikorvatulehdus ilmenee viruksen aiheuttaman hengitystieinfektion jälkiseurauksena. Nykytietämyksen mukaan osa tulehduksista on virusten ja bakteerien yhdessä aiheuttamia. Korvatulehdusta edeltää yleensä limainen hengitystietulehdus. Korvatorvi toimii välikorvan paineentasaajana yhdistäen välikorvan ja takanielun. Flunssan aikana limakalvot ovat turvoksissa ja limaneritys on runsasta, mikä häiritsee paineentasausta. Nenänielussa oleville bakteereille luodaan näin otolliset olosuhteet tulehduksen aiheuttamiseksi välikorvassa. Tutkimuksissa on todettu, että hengitystieinfektiot ovat tärkein korvatulehduksille altistava tekijä. Herkkyys sairastua korvatulehdukseen uskotaan liittyvän korvatorven rakenteellisiin ja toiminnallisiin eroihin. Korvatulehdusta ei aiheuta ulkoiset syyt, esimerkiksi huono korvien suojaaminen kylmällä ilmalla, ja se ei myöskään tartu lapsesta toiseen.

Otometri Facebookissa

Yhteystiedot/Contacts

Otometri Oy
Ollilantie 4
90440 Kempele
Y-tunnus 2314173-8
asiakaspalvelu(at)otometri.fi
Puhelin: 045-3289100

 

Otometri in English

Design: R-Studio