Miksi antibiootit eivät tehoa viruksiin, mutta tehoavat bakteereihin?
Virukset ovat yksinkertaisimpia ja runsaslukuisimpia tunnetuista biologisista ilmiöistä. Ne ovat kymmeniä ja satoja kertoja pienempiä kuin bakteerit. Virus ei ole varsinaisesti elävä eikä kuulu eliökuntaan, koska siltä puuttuvat melkein kaikki eläville olioille tarpeelliset toiminnot. Virus rakentuu proteiinikuoren suojaamasta DNA- tai RNA-rihmasta, jossa on sen geneettinen perimä. Ilman ulkopuolista isäntäsolua virus on vain eloton proteiinikappale. Virus tarvitsee lisääntyäkseen elävän isäntäsolun, jonka aineenvaihdunnan se kaappaa omaan tarkoitukseensa. Virus tunkeutuu isäntäsolunsa sisään ja muuttaa aineenvaihdunnan tuottamaan itseään. Tavallisesti isäntäsolu vaurioituu ja tuhoutuu, mutta ennättää tuottaa suuren määrän uusia viruksia.
Bakteerit sen sijaan ovat oikeita eliöitä, vaikka ovatkin rakenteeltaan yksinkertaisia. Niillä on vain yksi solu, josta puuttuu monia nisäkkäiden soluissa olevia osia. Bakteerit eivät tarvitse toisia eliöitä lisääntyäkseen, ja voivat kasvaa myös elottomilla pinnoilla. Yleistäen voidaan sanoa, että 99 % bakteereista on harmittomia ihmiselle, useat jopa hyödyllisiäkin, mutta virukset ovat aina haitallisia. Myös bakteerit voivat saada virustartunnan, jolloin virus tunkeutuu bakteeriin ja ottaa sen isäntäsolukseen.
Antibioottien tarkoituksena on estää bakteerin normaalia toimintaa ja lisääntymistä vahingoittamatta kudoksen soluja. Jokaisella antibiootilla on oma tapansa vaikuttaa bakteerin toimintaan. Esimerkiksi penisilliini estää bakteerin soluseinämän rakentumista. Antibiootit eivät tehoa viruksiin, koska niillä ei ole keinoa vaikuttaa viruksen toimintoihin: virus ei ole elävä organismi, eikä sillä ole bakteerien aineenvaihduntaa. Lisäksi se on suojassa kudoksen solujen sisällä. On olemassa viruslääkkeitä, jotka hidastavat virusten lisääntymistä. Mutta ne eivät estä sitä kokonaan. Virusten leviämistä ehkäistään rokotteilla, jotka saavat ihmisen oman immuunipuolustuksen rakentamaan vastustuskyvyn virusta vastaan jouduttuaan rokotteen avulla tekemisiin esimerkiksi viruksen proteiinikuoren kappaleiden kanssa.