Otometri

A+ R A-

 

Takaisin ohjeisiin

Usein kysyttäjä kysymyksiä (FAQ)

 1. Otometrin toiminta
 2. Tulosten tulkitseminen
 3. Ohjelmiston käyttö
 4. Vikatilanteet

Otometrin toiminta

Kuinka mittaus tehdään?

Ensin kirjaudutaan KorvaKontrolli -palveluun internet -sivuillemme. Palvelu ohjaa käyttäjää vaihe vaiheelta mittauksen aikana. Aluksi mittalaite kalibroidaan. Ensin mitataan vasen korva ja sitten oikea korva. Lopuksi ohjelma analysoi tulokset ja ilmoittaa ne mittausraportissa. Mittaus kestää muutaman sekunnin korvaa kohti.

Kuinka mittalaite toimii jos korvassa on vahaa?

Pieni määrä vahaa ei haittaa. Jos vahaa on paljon ja korva on melkein tukossa, mittaus ei onnistu.

Pitääkö korvat puhdistaa ennen mittausta?

Yleensä ei tarvitse. Jos toistuvilla mittauksilla ei saada onnistunutta tulosta, liiallinen vaha korvakäytävässä voi olla syynä ongelmiin.

Kauanko lisenssi kestää?

Aloituspaketti sisältää 6 kuukauden lisenssin. Jatkolisenssit ovat 1 kuukauden, 6 kuukauden ja 24 kuukauden mittaisia.

Kuinka paljon uusi lisenssi maksaa?

1 kuukauden lisenssi maksaa 19,00 euroa, 6 kuukauden 68,00 euroa ja 24 kuukauden 167,00 euroa. Lisenssejä voi ostaa verkkokaupastamme.

Onko mittalaite turvallinen?

Kyllä. Laitteen turvallisuus on huolellisesti testattu.

Voiko mittalaitetta käyttää koko perhe?

Kyllä, samaa mittalaitetta voi käyttää koko perhe. Mittakärki on hyvä vaihtaa eri henkilöitä mitattaessa.

Onko mittalaite kliinisesti testattu?

Kyllä on. Otometrin kliininen tutkimus on tehty Oulun yliopistollisen sairaalan korvaklinikalla. Tutkimus on alkanut syksyllä 2009 ja jatkuu edelleen.

Toimiiko mittalaite jos lapsen korvat on putkitettu?

Tulos on suuntaa antava, koska tutkimusaineistossa ei ole vielä riittävästi tietoa putkitetuista korvista. Mittaus on vaaraton, joten mittauksen voi tehdä myös putkikorvasta.

Miten voin palauttaa tuotteen?

Verkkokaupastamme ostetun tuotteen voi palauttaa postittamalla paketin yrityksemme osoitteeseen Ollilantie 4 , 90440 Kempele. Kuoren päälle tulee kirjoittaa ASIAKASPALAUTUS. Palauttaminen on kuluttajalle maksutonta.
Verkkokaupastamme ostetuilla tuotteilla on 14 päivän palautusoikeus. Tuotteiden palautusoikeus koskee vain käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita. Palautusoikeus ei koske lisenssituotteita. Palautusaikana kuluttajalla on oikeus tutustua tuotteeseen ja kokeilla sitä samaan tapaan kuin hän voisi tehdä ostaessaan tavaran liikkeestä. Kuluttaja voi myös avata pakkauksen tutkiakseen ja kokeillakseen tavaraa menettämättä peruuttamisoikeuttaan. Hän ei voi kuitenkaan ottaa tavaraa käyttöön.
Ulkomailta tehtyjen palautusten postikulut maksaa kuitenkin kuluttaja itse. Otometri palauttaa maksun 30 päivän kuluessa siitä, kun tuote on palautettu.

Voiko Otometriä käyttää jatkuvasti pidemmän aikaa?

Mittalaitetta on turvallista käyttää pidemmänkin aikaa.

Voivatko aikuiset käyttää laitetta?

Mittalaitteen käytöstä ei ole haittaa aikuisille. Toistaiseksi palvelumme on tarkoitettu lasten korville, joten tulos on suuntaa antava.

Onko lääkäreillä käytössä Otometriä?

KorvaKontrolli Pro - palvelu on ammattilaisten käyttöön tarkoitettu tuotteemme. Se on käytössä useammassa terveyskeskuksessa lääkärillä tai hoitajalla.

Voiko Otometri korvata lääkärissä käynnin?

Lääkäri päättää aina korvatulehduksen hoidosta yhdessä vanhempien kanssa. Otometri auttaa vanhempia tekemään päätöksen, onko lapsi syytä viedä heti lääkäriin vai voidaanko tilannetta seurata kotona vielä päivän tai parin ajan. Lisäksi palvelumme avulla voidaan seurata korvan paranemista.

Voinko käyttää Otometria matkoilla ollessani?

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää tietokonetta ja internet -yhteyttä matkoilla ollessasi, voit käyttää Otometria samoin kuin kotona.

Kuinka pieneltä Otometrilla voi mitata korvia?

Otometria voi käyttää ihan pienelläkin lapsella, mutta luotettavimman mittaustuloksen saa tällä hetkellä noin puolen vuoden ikäiseltä tai vanhemmalta. Mittausaineiston kertyessä analysointimenetelmät kehittyvät ja laitteesta tulee koko ajan luotettavampi myös pienten vauvojen korvia mitattaessa.

Miksi korvan tilannetta voidaan seurata joskus muutaman päivän ajan, ennen kuin aloitetaan mahdollisesti antibioottikuuria?

Jopa 80 % korvatulehduksista paranee ilman antibioottihoitoa. Lääkäri voi suositella tilanteen seuraamista jonkin aikaa ennen antibioottikuurin aloittamista juuri tästä syystä. Turhien antibioottikuurien syömistä on hyvä välttää. Tärkein hoito on kipulääke.

Onko laitteella takuu? Mitä se kattaa?

Otometri myöntää tuotteille 1 vuoden takuun. Takuuaika alkaa ostopäivästä. Takuu kattaa tuotteessa ilmenneet materiaali-, suunnittelu- ja valmistusvirheet. Takuu on voimassa vain Suomessa.

Tulosten tulkitseminen

Mitä Mittausraportin indeksiarvo tarkoittaa?

Indeksiluku kertoo tärykalvon liikkuvuudesta. Jos korvassa on nestettä, eli tulehdus, tärykalvon liikkuvuus huononee ja indeksiluku pienenee. Korvan normaaliin toimintaan kuuluva painetilan vaihtelu voi myös pienentää indeksilukua.
Jokaisen lapsen korvat ovat yksilölliset. Tyypillisesti terveen korvan indeksi asettuu vihreälle alueelle. Lapsen terveiden korvien indeksiluku on hyvä tietää, jotta siihen voidaan verrata korvan indeksiluvun muutosta ja arvioida lääkärillä käynnin tarvetta.

Kuinka luotettavan tuloksen mittalaite antaa?

KorvaKontrolli -palvelu on kehitetty yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan korvaklinikan lääkäreiden kanssa. Heidän korkealaatuinen ammattitaitonsa on analyysimenetelmän kulmakivi.
Otometrin tuloksen luotettavuuteen vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimpiä ovat mittalaitteen asento korvakäytävän suhteen, taustamelu (esim. lapsen itku) ja käytetyn tietokoneen ääniasetukset. Pyri tekemään mittaus rauhallisessa ympäristössä ja aina samalla tavalla.
Otometri ilmoittaa tulosten lisäksi todennäköisyyden mittauksessa mahdollisesti mukana olevista häiriöistä. Mikäli häiriön todennäköisyys on suuri (> 25%), tai mittaustulos muuten epäilyttää (ei esimerkiksi sovi lapsen ulkoisiin oireisiin), suosittelemme mittauksen toistamista.

Miten mittaustulos on erilainen, kun mittaan lapsen korvaa aamulla ja uudelleen illalla?

Välikorvan tila voi alkavan tulehduksen aikana muuttua jopa muutamassa tunnissa, siksi korvan tilan tarkkailu (toistuvat mittaukset Otometrillä) on tärkeää. Lääkäri on voinut edellisenä päivänä tutkia terveitä korvia ja seuraavana päivänä välikorvassa on tulehdusnestettä.

Kuinka varmistan että mittaus onnistui?

Mittausohjelma varmistaa mittauksen onnistumisen kaksivaiheisesti. Mikäli mittausta tehtäessä havaitaan häiriöitä, pyytää ohjelma toistamaan kyseisen mittausvaiheen. Lisäksi mittausta analysoitaessa tehdään tarkempi häiriötarkastelu, jonka perusteella ilmoitetaan raportissa häiriötodennäköisyys.

Täytyykö Mittausraportin kohtiin "Mitatun nimi" ja "Lisätietoja" kirjoittaa jotakin?

Se ei ole välttämätöntä, mutta suosittelemme kirjaamaan muistiin esim. lapsen muita oireita lisätietoja -kenttään. Näin mittaushistoria toimii oirepäiväkirjana vanhempia varten.
Mitatun nimi (esim. "Juri 2v") helpottaa käyttäjää tarkkailemaan perheen eri lasten korvien tilan kehittymistä Mittaushistoriassa. 

Ohjelmiston käyttö

Minkälaisen tietokoneen tarvitsen Otometriä varten?

Mikä tahansa USB-portilla (USB Type A, Host Mode) varustettu tietokone, jossa on internet -yhteys ja Java, täyttää Otometrin laitteisto- ja ohjelmistovaatimukset.
Tuettuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows (XP, Vista, Windows7), Mac OS X (10.5 ja uudemmat) sekä useimmat Linux-jakelut (Ubuntu, ...). Vanhemmatkin käyttöjärjestelmäversiot saattavat toimia, mutta Otometri ei ole testannut niitä. Koneessa pitää olla Java-versio 1.4 ja uudempi.
Tuettuja selaimia ovat Firefox (3.0 ja uudemmat), Internet Explorer (8.0 ja uudemmat) ja Safari. Mittaus toimii myös Chromella ja Operalla. Chromea käytettäessä mittausohjelma ei käynnisty automaattisesti, vaan se täytyy käynnistää selaimen downloads-listalta. Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti Firefox-selainta.

Miksi mittaus ei käynnisty Chrome-selaimella?

Chrome ei oletusasetuksilla käynnistä Java Web Start -ohjelmia, vaan ne tulevat näkyviin selaimen alareunan Lataukset-valikkoon (Downloads). Klikkaa latauksen (Recorder.jnlp) oikeassa reunassa olevaa nuolta ja valitse "Avaa aina tämä tiedostotyyppi".

Recorder.jnlp ladataan, mutta mittaus ei käynnisty. Miksi näin?

Selaimesi asetukset estävät ohjelman suorittamisen suoraan. Voit käynnistää mittausohjelman käsin selaimesi Lataukset-listasta joko tuplaklikkaamalla Recorder.jnlp-tiedostoa tai valitsemalla hiiren oikenpuoleisella napilla avautuvasta valikosta "Avaa". Voit myös asettaa selaimen asetuksista JNLP-ohjelmat (joissain selaimissa nimike on "Java Web Start") aukeamaan ohjelmalla Java Web Start. Käyttäjä voi valita asetuksista, avataanko kaikki JNLP-ohjelmat automaattisesti vai kysytäänkö käyttäjältä lupa avaamiseen latauksen jälkeen.

Tarvitseeko tietokoneelle asentaa ohjelma/ohjelmia Otometrin käyttöä varten?

Otometrin käyttö vaatii Java-asennuksen. Yleensä uusissa tietokoneissa Java tulee käyttöjärjestelmän mukana. Otometrin palvelimelta siirretään mittauksen alussa pieni Java-ohjelma (Otometri Recorder, 64kB) tietokoneellesi. Ohjelma siirretään jokaista palvelun käyttökertaa varten uudelleen.

Miksi tietokone ilmoittaa, että koneella ei ole tarvittavaa Java -ohjelmaa?

Koneessasi ei ole Java -ohjelmaa, jonka KorvaKontrolli -palvelun käyttö vaatii, tai Java-versiosi on liian vanha. Ohjelman voi ladata internetistä ilmaiseksi. KorvaKontrolli -sivulla tunnistetaan tietokoneesi Java-versio, ja tarpeen vaatiessa sinut ohjataan asentamaan se.

Mitä tietoja Otometri Recorder tallettaa tietokoneeltani?

Otometri Recorder ei tallenna mitään muita tietoja kuin järjestelmäsi Java-versiotiedot (mahdollisten vikatilanteiden selvittämiseksi) sekä kolme noin yhden sekunnin mittaista ääninäytettä (yksi Otometrin kalibroinnista ja kaksi korvamittauksista).

Kuinka paljon Otometri vie tietokoneeltani levytilaa?

KorvaKOntrolli -palvelun toiminta ei vaadi tietokoneesi levytilaa ollenkaan.

Palvelu kehottaa säätämään äänenvoimakkuutta KOVEMMALLE tai PIENEMMÄLLE. Kuinka teen tämän?

Katso ohjeet ääniasetuksista.

Vikatilanteet

Kun kytken Otometrin ensimmäistä kertaa tietokoneeseen, mittalaitteesta alkaa kuulua "vinkumista" (äänen kiertoa). Onko Otometrini viallinen?

Äänen kierto osoittaa Otometrin laitteiston olevan ehjä. Vinkumista ilmenee erityisesti Windows-koneissa, joiden ääniasetukset ovat oletuksena säädetty siten, että Otometrin mittalaitteessa syntyy äänenkiertoa. Tästä syystä tietokoneen ääniasetuksia täytyy muuttaa ennen Otometrin käyttöä.
Oikein tehtynä ääniasetusten säätö Otometriä varten ei vaikuta koneen normaaleihin ääniasetuksiin. Kun kytket Otometrin joka kerta samaan USB-porttiin tietokoneessasi, ei ääniasetuksia tarvitse säätää myöhemmillä käyttökerroilla uudestaan.

Palvelu kehottaa sulkemaan mediasoittimet tai muut multimediaohjelmat. Tein niin mutta mittaus ei vieläkään onnistu. Mikä neuvoksi?

Mittausta voi kokeilla uudelleen aina seuraavien toimenpiteiden jälkeen:

  • Sulje muut selainikkunat ja -välilehdet.

  • Tarkista koneesi ääniasetukset (säädäthän laitteen "USB PnP Sound Device" asetuksia). Otometrin ääniasetukset ovat: Master 90-100, Aalto (Wave Out) 90-100, Mikrofoni Toisto 0 (tai vaimennettu) ja Mikrofoni Nauhoitus 90-100.

  • Käynnistä tietokone uudelleen.

  • Ota yhteyttä Otometrin asiakaspalveluun.

Mittaus jumiutui mittauspaneelin ollessa punainen, enkä pysty painamaan "Peruuta mittaus"-painiketta. Mitä teen?

Mittauspaneelin vasemmassa yläkulmassa on pieni rasti, jota klikkaamalla mittausohjelman voi lopettaa.

Mittaus jumiutui tuloksia laskettaessa. Mitä pitää tehdä?

Paina selaimen reload-painiketta tai F5-näppäintä. Mittauksesi on tallennettu Mittaushistoriaan, josta voit käydä katsomassa tulokset.

Mittausohjelma ei suostu käynnistymään. Mitä teen?

Harvinaisissa vikatilanteissa Otometri Recorder saattaa jäädä koneellesi odottamaan mittauksen käynnistymistä. Tällöin uutta mittausta ei välttämättä voida aloittaa. Tilanteen korjaamiseksi Otometri Recorder -ohjelma täytyy keskeyttää tietokoneeltasi Tehtävienhallinnan kautta. Olethan huolellinen, että keskeytät oikean ohjelman. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , palautelomakkeen avulla tai jätä viesti puh. 045 328 9100.

Voinko käyttää Otometriä kännykällä?

Toistaiseksi palvelun käyttö puhelimen välityksellä ei onnistu.

Otometri Facebookissa

Yhteystiedot/Contacts

Otometri Oy
Ollilantie 4
90440 Kempele
Y-tunnus 2314173-8
asiakaspalvelu(at)otometri.fi
Puhelin: 045-3289100

 

Otometri in English

Rekisteröinti

>> Rekisteröidy käyttäjäksi

(Rekisteröityminen on maksuton; rekisteröitymällä pääset astumaan sisään mittauspalvelun maailmaan. Mittausten tekeminen vaatii aloituspaketin)

Design: R-Studio