Influenssarokotus saattaa vähentää korvatulehduksia
Hiljattain julkaistu tutkimus (European Journal of Pediatrics, julkaistu 30.9.2012) raportoi H1N1-influenssarokotuksen saaneilla lapsilla olevan huomattavasti vähemmän korvatulehduksia kuin influenssaa vastaan rokottamattomilla lapsilla.
Tutkimuksessa 46 turkkilaista, 6-60 kuukauden ikäistä lasta saivat H1N1-rokotuksen. Heitä verrattiin 46 rokottamattomaan, samanikäiseen lapseen. Tutkimuksen alussa kaikki lapset olivat terveitä, ja heitä seurattiin 4-8 viikkoa vuoden 2009-2010 H1N1-influenssaepidemian aikana.
Rokotettujen lasten ryhmässä 6,5 % lapsista sai äkillisen korvatulehduksen ja 23,9 % lapsista liimakorvataudin oireita (Otitis Media with Effusion). Rokottamattomien ryhmässä 17,4 % sai äkillisen korvatulehduksen ja 23,9 % liimakorvataudin oireita.
Käytän tässä liimakorvataudin oireet -termiä kuvaamaan englanninkielistä termiä Otitis Media with Effusion, koska sopivaa suomenkielistä vastinetta ei ole olemassa. Termi kuvaa tilannetta, jolloin välikorvassa on eritettä ilman varsinaisen infektion oireita, kuten äkillisessä korvatulehduksessa. Suomessa varsinaisesta liimakorvataudista puhutaan, ellei erite välikorvasta ole poistunut kolmessakaan kuukaudessa ja on muuttunut sitkeäksi, liimamaiseksi aineeksi.
Johtopäätöksiä ei kuitenkaan voi tehdä vain vertaamalla korvatulehdusten esiintymistä ryhmien välillä, koska monen tekijän tiedetään altistavan korvatulehdukselle. Tutkijat arvioivat ryhmiä ottaen huomioon sellaisia riskitekijöitä kuin lapsen sukupuoli - korvatulehdus on yleisempi pojilla -, päivähoitopaikka, passiivinen tupakointi, jatkuvat ylähengitystietulehdukset lapsella ja lapsen sisaruksilla, tuttipullon ja tutin käyttö.
Riskitekijät huomioon ottaen tutkijat saivat tulokseksi, että rokottamattomilla lapsilla on 2,9 kertaa suurempi riski saada liimakorvataudin oireita verrattuna rokotettuihin lapsiin. Yllättävää oli, että analyysi ei tukenut äkillisen korvatulehduksen lukumäärän perusteella tulevaa käsitystä, että ne ovat yleisempiä rokottamattomilla lapsilla. Tutkijoiden otettua huomioon kaikki eri korvatulehduksen tekijät, he eivät voineet tehdä tieteellisesti pitävää johtopäätöstä influenssarokotuksen vähentävästä vaikutuksesta äkillisissä korvatulehduksissa.
Mitä tutkimuksesta siis jäi käteen? Ainakin se, että influenssarokotus vähentää liimakorvataudin oireita, ja saattaa vähentää äkillisiä korvatulehduksia. Toisaalta tietenkin se tutkijoiden itsensä ehdottama lisätutkimusten tarve.