Miten korvatulehdus todetaan?
Korvakipu alkaa useasti yöllä ja tällöin on päätettävä, lähdetäänkö lääkäriin heti vai aamulla. Hoidon ensiapuna voidaan käyttää kuumelääkkeitä. Tulehduksen hoidon onnistuminen ei edellytä välitöntä lääkäriin lähtemistä, vaan käynti voidaan hyvin siirtää aamuun tai seuraavaan päivään. Jos kotona on puuduttavia korvatippoja, voidaan niitä käyttää lisälääkityksenä.
Kuumelääkettä voi annostella lapselle turvallisesti yöllä lääkkeen ohjeiden mukaan, vaikka tilanne olisi epäselväkin. Aamulla on tarpeen viedä lapsi lääkäriin, vaikka hän ei enää olisi niin kivuliaskaan, sillä pystyasennossa tulehduskipu usein helpottuu.
Korvatulehdus todetaan tutkimalla lapsen korvat. Kotikonstein, kuten korvalehden painelun tai liikuttelun avulla korvatulehdusta ei voida varmuudella todeta. Korvatulehduksen toteaminen edellyttää korvan tilan tutkimista. Tutkimuksessa käytetään yleensä korvan tähystämiseen tarkoitettua laitetta eli otoskooppia.
Tutkimuksessa voidaan käyttää myös tympanometriaa, joka on helppo, nopea ja kivuton toimenpide. Tympanometri antaa luotettavan tuloksen korvan tilasta. Välikorvatulehduksen havainnointi korvalampulla on yleensä selkeä, jos punertavan ja usein pullottavan tärykalvon takana välikorva on täynnä kellertävää märkää. Märkäerite välikorvassa on korvatulehduksen merkki.
Aina korvalöydös ei ole yksiselitteisesti selkeä tulehdustila. Esimerkiksi punertava tärykalvo ilman nähtävää märkää välikorvassa voi olla merkki alkavasta korvatulehduksesta, ohimenevästä virusärsytyksestä tai lapsen itkemisen aiheuttamasta "huutopunoituksesta". Toisaalta välikorvassa voi olla eritettä ilman selviä tulehduksen merkkejä hengitystietulehduksen yhteydessä. Lisäksi korvaoireet ja -löydökset saattavat melko nopeasti muuttua.
Esimerkiksi korvamärkä voi ilmaantua muutaman tunnin aikana, joten yöllinen korvakipu on seurausta reilusta tulehduksesta huolimatta edellispäivän lääkärin tutkimuksesta, jossa korvat olivat vielä terveet.