Otometri

Kuvia

Korvakimara

30-01-2015

Miksi antibiootit eivät tehoa viruksiin, mutta tehoavat bakteereihin?

Virukset ovat yksinkertaisimpia ja runsaslukuisimpia tunnetuista biologisista ilmiöistä. Ne ovat kymmeniä ja satoja kertoja pienempiä kuin bakteerit. Virus ei ole varsinaisesti elävä eikä kuulu eliökuntaan, koska siltä puuttuvat melkein kaikki eläville olioille tarpeelliset toiminnot. Virus rakentuu proteiinikuoren suojaamasta DNA- tai RNA-rihmasta, jossa on sen geneettinen perimä. Ilman ulkopuolista isäntäsolua virus on vain eloton proteiinikappale. Virus tarvitsee lisääntyäkseen elävän isäntäsolun, jonka aineenvaihdunnan se kaappaa omaan tarkoitukseensa. Virus tunkeutuu isäntäsolunsa sisään ja muuttaa aineenvaihdunnan tuottamaan itseään. Tavallisesti isäntäsolu vaurioituu ja tuhoutuu, mutta ennättää tuottaa suuren määrän uusia viruksia.

Bakteerit sen sijaan ovat oikeita eliöitä, vaikka ovatkin rakenteeltaan yksinkertaisia. Niillä on vain yksi solu, josta puuttuu monia nisäkkäiden soluissa olevia osia. Bakteerit eivät tarvitse toisia eliöitä lisääntyäkseen, ja voivat kasvaa myös elottomilla pinnoilla. Yleistäen voidaan sanoa, että 99 % bakteereista on harmittomia ihmiselle, useat jopa hyödyllisiäkin, mutta virukset ovat aina haitallisia. Myös bakteerit voivat saada virustartunnan, jolloin virus tunkeutuu bakteeriin ja ottaa sen isäntäsolukseen.

Antibioottien tarkoituksena on estää bakteerin normaalia toimintaa ja lisääntymistä vahingoittamatta kudoksen soluja. Jokaisella antibiootilla on oma tapansa vaikuttaa bakteerin toimintaan. Esimerkiksi penisilliini estää bakteerin soluseinämän rakentumista. Antibiootit eivät tehoa viruksiin, koska niillä ei ole keinoa vaikuttaa viruksen toimintoihin: virus ei ole elävä organismi, eikä sillä ole bakteerien aineenvaihduntaa. Lisäksi se on suojassa kudoksen solujen sisällä. On olemassa viruslääkkeitä, jotka hidastavat virusten lisääntymistä. Mutta ne eivät estä sitä kokonaan. Virusten leviämistä ehkäistään rokotteilla, jotka saavat ihmisen oman immuunipuolustuksen rakentamaan vastustuskyvyn virusta vastaan jouduttuaan rokotteen avulla tekemisiin esimerkiksi viruksen proteiinikuoren kappaleiden kanssa.

15-01-2015

Viisi faktaa äkillisestä korvatulehduksesta

 1. Äkillistä korvatulehdusta aiheuttavat niin virukset kuin bakteeritkin, ja useissa tapauksissa molemmat yhdessä. Antibioottihoidolla ei ole vaikutusta viruksiin.

 2. Äkillisen korvatulehduksen diagnoosi vaatii kaikki seuraavat tekijät yhdessä:
  a)   ylähengitystietulehdus eli flunssa
  b)   muutoksia tärykalvon ulkonäössä
  c)   erite välikorvassa
  Pelkkä korvakipu tai punainen tärykalvo ei tarkoita korvatulehdusta. Näille oireille voi olla monia muitakin syitä kuin äkillinen korvatulehdus. Toisaalta kivuttomuus ei sulje pois korvatulehdusta.

 3. Tärkein hoito korvatulehduksen alkuvaiheessa on kipulääkitys. Lääkkeiksi sopivat parasetamoli tai ibuprofeeni. Antibioottihoidolla ei ole kiirettä, sillä se ei auta kipuun. Äkillisessä korvatulehduksessa kipu lakkaa usein muutamassa tunnissa ilman kipulääkitystäkin.

 4. Jopa 80 prosenttia korvatulehduksista paranee itsestään kohtuullisessa ajassa. Tulehduksen hoitamisesta antibiooteilla lääkäri voi päättää 2-3 päivän seurannan jälkeen. Silloin on helpompi nähdä, mihin suuntaan tulehdus kehittyy.

 5. Jos korvatulehdus paranee ilman antibiootteja, riski sairastua seuraavaan tulehdukseen on pienempi. Kannattaa siis odottaa muutama päivä, ettei antibiootteja käytetä turhaan ja heikennetä näin elimistön omaa puolustuskykyä.
14-11-2014

Kansanlääkintää korvasärkyyn

Matti Hakon toimittama Kansanomainen lääkintätietous antaa entisaikojen vinkkejä korvakivun hoitoon. Nykyihmisen luottamusta koettelee keino, jossa kipeään korvaan puhalletaan saunassa vihkisormuksen läpi tai korvaan katsotaan sellaisen vihkisormuksen läpi, jolla on kolme pariskuntaa vihitty.

Kuin suoraan television Fear Factorista ovat sortavalaisten elävän lutikan nielaiseminen veden mukana ja kokemäkeläisten kukon tai kanan lämpimän ulostuksen laittaminen korvaan. Parkanolaiset luottivat tässä asiassa hevoseen: hevosen lannasta puristettiin vettä, ja sillä voideltiin kipeää korvaa. Tärkeätä oli, että eläimet olivat samaa sukupuolta kuin potilaatkin.

Itselle helpompi olisi kokeilla voisulan kaatamista korvaan kuten Saarijärvellä tehtiin tai savonlinnalaisten lämpimän sipulimaidon tai kuuman höyryn laittamista kipeään korvaan. Saarijärvisillä oli myös vaihtoehtona oman virtsan ja suolojen sekoitus. Tämä lääkitys lienee varattu sitkeämmälle taudille. Kuusamossa uskottiin korvien parantuvan, kun korva puhalletaan täyteen tupakansavua, ja sitten tukitaan mustilla lampaanvilloilla. Aikojen kuluessa kansa on kaatanut kipeisiin korviinsa myös rintamaitoa, saippuavaahtoa, viinaa ja jäniksen virtsaa.

06-11-2014

Miksi oto?

Monet asiakkaamme ovat olleet kiinnostuneita yrityksemme nimen alkuperästä. Tässä valotamme hieman sanojen merkitystä.

Miksi korvien ympärillä näyttää pyörivän oto-alkuisia sanoja? Fiksuille ihmisille asia onkin selvä. Minulle asia valkeni, huomatessani, että oto on kreikaksi korva. Metri on johdettu ranskan mètre-sanasta, joka tulee latinan metrum-sanan kautta antiikin kreikan metron-sanasta. Metron taas tarkoittaa jotakin, jolla mitataan. Otometri on siis suomeksi korvamittari. Sehän Otometri todellakin on!

Tässä on muutamia korviin liittyviä vierasperäisiä sanoja selityksineen.

 • otologia        =  tiede, joka tutkii korvien anatomiaa ja sairauksia
 • otologi          =  korvalääkäri
 • otoskooppi    =  laite, jolla lääkäri tähystää korviin
 • otoliitit          =   tasapainoelimen mikroskooppisen pienet kiteet, jotka auttavat liikkeen aistimista
 • ototoksinen   =   bakteerista tai lääkkeestä peräisin oleva sisäkorvalle myrkyllinen aine
 • otogeeninen  =  korvaperäinen
 • otiitti             =   korvatulehdus lääkäreiden kielellä
30-10-2014

Tärykalvon puhkaisu

Vieläkin muistan, kuinka äitini kiikutti veljen lääkäriin korvakivun takia 70-luvulla. Minäkin satuin olemaan mukana, koska en voinut jäädä yksin kotiin. Lopputulemana veljeni korvat todettiin terveiksi, mutta minun tärykalvot puhkaistiin korvatulehduksen vuoksi. Ei tainnut olla mitenkään kivulias operaatio, koska itse puhkaisusta ei ole jäänyt mitään mielikuvaa. Sen kuitenkin muistan, että jonkin aikaa pidin pesulla käydessäni vaseliiniin kastettua pumpulitukkoa korvassa.

Aikoinaan tärykalvon puhkaisu eli korvapisto tai parasenteesi oli yleinen tapa hoitaa korvatulehdusta. Se tehtiin rutiininomaisesti jokaiselle lapselle, jolla todettiin tai epäiltiin korvatulehdusta. Tärykalvon puhkaisu helpottaa korvakipua välittömästi, koska tärykalvoa painava ja kipua aiheuttava erite pääsee ulos. Nykyisin korvapistoa ei suosita korvatulehduksen hoitokeinona. Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei sillä ole vaikutusta korvatulehduksen paranemiseen. Korvatulehduksen aiheuttamaan kipuun suositellaan kipulääkkeitä. Korvapisto tehdään nykyäänkin äkillisessä korvatulehduksessa, jos välikorvan eritteestä tarvitaan näyte esimerkiksi bakteeriviljelyä varten tai kovaa korvakipua halutaan lieventää ensiapuluonteisesti.

Sivu 1 / 8

Otometri Facebookissa

Yhteystiedot/Contacts

Otometri Oy
Ollilantie 4
90440 Kempele
Y-tunnus 2314173-8
asiakaspalvelu(at)otometri.fi
Puhelin: 045-3289100

 

Otometri in English

Design: R-Studio