11-03-2013
Tiukempi määrittely akuutin välikorvatulehduksen diagnoosille
Yhdysvaltalainen lastenlääkäreiden yhdistys (American Academy of Pediatrics) uudisti hiljattain suosituksiaan äkillisen välikorvatulehduksen hoidosta. American Academy of Pediatrics antaa ja ylläpitää hoitosuosituksia jäsenilleen samalla tavoin kuin Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ylläpitää Käypä hoito -suosituksia suomalaisille lääkäreille. Suosituksia oli edellisen kerran uudistettu 2004. Tällä kertaa suurin muutos tapahtui äkillisen välikorvatulehduksen toteamisessa. Yhdistyksen edustajan mukaan viime vuosien tutkimukset ovat osoittaneet, että oireet kuten kuume, ärtyisyys, korvakipu ja niiden yhdistelmät, eivät erottele äkillistä välikorvatulehdusta tavallisesta ylähengitystietulehduksesta. Tämän vuoksi diagnoosin perustaksi on nyt otettu tärykalvon ulkonäkö. Uuden suosituksen mukaan edellytyksenä äkillisen välikorvatulehduksen diagnoosille on lääkärin havaitsema pullistuma tärykalvossa välikorvassa olevan märkäeritteen vuoksi. Tämä takaa paremmin oikean diagnoosin.
Toinen merkittävä muutos suosituksessa on, että myös 6-24 kuukauden ikäisille lapsille suositellaan yhdeksi hoitovaihtoehdoksi tulehduksen tarkkailemista ilman antibioottihoitoa oireiden ollessa lieviä. Aikaisemmin tätä suositeltiin vain 24 kuukautta vanhemmille lapsille. Mikäli lapsen vointi huononee tai oireet eivät helpotu 48-72 tunnin kuluessa, voidaan aloittaa antibioottihoito. Edellytyksenä äkillisen välikorvatulehduksen tarkkailemiselle ilman antibioottihoitoa on, että tulehdus todetaan vain toisessa korvassa ja korvasta ei vuoda märkää. Suosituksen mukaan on tärkeää, että vanhemmat ymmärtävät ja hyväksyvät tämän hoitomuodon. Lisäksi on tärkeää, että on olemassa mahdollisuus uusintatutkimukseen, mikäli lapsen vointi ei tarkkailun aikana parane.
Pienenä sivuhuomiona todettakoon, että suosituksen perustaksi kelpuutetusta 275 tutkimuksesta ainakin 25 on suomalaisten tekemiä, joten ainakaan tiedon puutetta ei Suomessa pitäisi korvatulehduksen suhteen olla.
Lisätietoa alkuperäisestä suosituksesta:
pediatrics-2013-lieberthal-peds.2012-3488.pdf